Levde 1928–2010
Hon bodde sedan 1952 i Uppsala, under lång tid på Linnégatan 18 B. Vanja hade ateljé och butik i Uppsala på S:t Eriks gränd 4 och i Stockholm i Gamla stan.
Vanja B växte upp i Hallsberg, en stillsam järnvägsknut. Man levde enkelt, höll i slantarna och gjorde så mycket som möjligt själv. Vanja stickade sina dockkläder från tidig ålder, glada samstämda färger skulle det vara. Som skolflicka ritade hon vackra damer i stiliga kläder i skolböckerna och påstod att hon skulle öppna modehus när hon blev stor. Det gjorde hon också.
Vanja blev en mycket uppskattad klädskapare i Uppsala och i Österbybruk, där hon bodde sommartid. Hon var också verksam som dekoratör, scenograf och kostymtecknare vid teatern. Hennes debut som klädskapare skedde med utställningen ”Levande historia” på Historiska museet i Stockholm 1967. Det blev en sensation. Formerna, mönstren, stofferna och färgerna på kläderna var skapade från föremålen i museets montrar. Broderier och applikationer i snören, skinn och pärlor var något alldeles nytt. Hennes signum kom att bli snörbroderier och harlekinrutor. Vanja B ansåg att kläder kan ha en nästan magisk betydelse, genom att de ger uttryck för bärarens personlighet och karaktär.
När Uppsala domkyrka skulle renoveras på 1970-talet fick Vanja B i uppdrag att utsmycka Sturekoret. Hon skapade en 50 kvadratmeter stor vävnad som det tog tre år att framställa. Särskilt minnesvärt i Vanja B:S yrkesliv är uppdragen från Livrustkammaren. I en rad visningar tolkar hon deras utställningar av kungliga personers autentiska kläder.
Under somrarna på Österbybruks sadelmakarlänga inspirerades hon av vallonbrukens historia och bruksarbetarnas kläder och skapade sadelmakarrock, smedsskjortor och bomullsförkläden. I Uppsala känner man igen hennes kappor i klara färger på gatorna. Hon tyckte att det var synd att alla ytterkläder skulle vara så tråkiga och mörka i färgen. Hennes kläder har ställts ut på Upplandsmuseet och vid ett flertal tillfällen i Österbybruk. Nu pågår ett arbete med att få tillstånd en permanent utställning i Österbybruk med hennes kläder.